OROSZORSZÁG AZT MONDJA, HOGY AZ USA ÉS A NATO „KÖZVETLENÜL RÉSZT VESZ” AZ UKRAJNAI HÁBORÚBAN
A hét elején a CNN arról számolt be, hogy a Biden-adminisztráció azt fontolgatja , hogy „drámai módon” növeli az ukrán erők kiképzését. A javaslat szerint az amerikai tanácsadók „sokkal nagyobb ukrán katonák csoportjait képeznék ki kifinomultabb harctéri taktikára” amerikai létesítményeken Németországban és esetleg más európai helyszíneken. Ez akár 2500 ukrán katonát is magában foglalhat, akiket amerikai tanácsadók képeznek ki havonta, ami fél év alatt összesen 15 000-en megy keresztül a javasolt felpörgetett amerikai programon.

Ez a jelentés és mások, amelyek az Egyesült Királyság és más NATO-tag hadseregek által felügyelt, bővülő európai ukránok katonai kiképzési programjait is részletezik, pénteken reagált a Kremlre. Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön azt állította, hogy az USA és a NATO most közvetlenül részt vesz az ukrajnai háborúban .


„Nem szabad azt mondani, hogy az USA és a NATO nem vesz részt ebben a háborúban. Ön közvetlenül részt vesz benne” – mondta Lavrov egy sajtótájékoztatón .

„És nem csak fegyverekkel, hanem a személyzet képzésével is. Ön a saját területén, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és más országok területén képezi ki a hadseregüket ” – mutatott rá.

Megismételte a Kreml korábbi nyilatkozatait, amelyek hangsúlyozták, hogy a nukleáris hatalmak közötti háború „elfogadhatatlan”, ugyanakkor kiemelte, hogy az Egyesült Államok és a NATO növekvő szerepvállalása nagyban növeli ezt a kockázatot.


"Még akkor is, ha valaki hagyományos eszközökkel kívánja elindítani, óriási a kockázata annak, hogy atomháborúvá eszkalálódik " - tette hozzá Lavrov.

Lavrov megjegyzései rendkívül jelentősek, mindaddig, amíg Moszkva rácáfolt az általa „közvetett” amerikai szerepvállalásra. Orosz tisztviselők a konfliktus növekvő proxyháborús jellegéről beszéltek. De most úgy tűnik, a Kreml úgy látja, hogy a NATO-bevonás irányítása fokozódott .

Eközben a folyamatban lévő brit program több brit bázison továbbra is nagy méretű. Az Egyesült Királyság saját gyalogsági programja az ukrán erők számára legalább 10 000 ukrán katona kiképzését tűzte ki célul .

Továbbra is a Kreml ismételten óva intett a nyugati szerepvállalás elmélyülésétől, amely nyilvánvalóan már messze túlmutat a fegyverszállítmányokon. Oroszország ezen a héten kilépett az Egyesült Államokkal folytatott új START nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló tárgyalások elől, miközben a tárgyalások folytatásának leállításának egyik fő okaként a Kijev támogatásában való növekvő részvételét említette.

Megjegyzések