Putyin hatalmas Yars nukleáris rakétát készít elő, amely képes eltalálni az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot
Putyin hatalmas Yars nukleáris rakétát készít fel, amely képes eltalálni az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot

Vlagyimir Putyin orosz zsarnok ismét megerősítette a Nyugat elleni nukleáris fenyegetést azzal, hogy úgy tűnik, egy hatalmas nukleáris rakéta harci bevetésére készül, amely képes az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is eltalálni.

A szerdán közzétett felvételen egy hatalmas orosz Yars rakéta silóba való beszerelése látható a Moszkvától délnyugatra fekvő Kaluga régióban található Kozelszk katonai komplexumban.

A Mirror szerint az interkontinentális ballisztikus rakéta hatótávolsága 7500 mérföld, és egy siló kilövőállásba helyezték egy speciális szállító- és töltőegység segítségével .A Yars rakétakomplexum kapacitása „12-szer nagyobb, mint a Hirosimát elpusztító amerikai bomba” – írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

Októberben, az Ukrajnával vívott háború miatti nagy feszültségek közepette Putyin felügyelte egy hasonló Yars rakéta kilövését , hogy tesztelje Oroszország válaszát egy esetleges nukleáris támadásra

Oroszország állítólag bemutatta atomfegyvereit az éves stratégiai rakétaerők december 17-i napja előtt.

A rakétaerő parancsnoka, Alekszij Szokolov ezredes elmondta, hogy a legújabb gyakorlat célja üzenetet küldeni a Nyugatnak, mivel az Egyesült Államok és Európa is a rakéta hatótávolságán belül van.

"Ennek a műveletnek a jelentősége abban rejlik, hogy a rakétát a menetrend szerint harci szolgálatba állítják" - mondta.

„A haza újabb nukleáris rakétafegyvert kap, amely lehetővé teszi bármilyen stratégiai szintű feladat megoldását.”

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy több órába telt, mire a rakétát speciális szállító- és töltőegység segítségével a silóba helyezték. A kozelszki rakétabázis felújítás alatt áll.

A Yars a Topol-M rakétarendszer módosítása, amelyet először 2009-ben telepítettek.

Az előkészületekről szóló hírek napokkal azután érkeztek, hogy Putyin lemondta éves év végi sajtótájékoztatóját , ami megnövekedett találgatásokra sarkallta mind egészségi állapotát, mind pedig Oroszország 10 hónapos ukrajnai inváziójának előrehaladását.Megjegyzések